Qui som Accés als nostres articles Materials i documents Fòrums de debat Contacta amb el col·lectiu Enllaços que recomanem Índex del web Convocatòries, mogudes, manis, activitats...
[cap convocatòria]
Imatge bus
Els nostres articles en publicats en premsa
Publicat el 30 - 12 - 2007 a Levante - EMV
Descarrega l'article

Terra Crítica s'acomiada

Col·lectiu Terra Crítica

Grup format per 24 professionals procedents d'àrees relacionades amb l'urbanisme, el medi ambient, l'economia i la sociologia

Fa un parell de setmanes, la direcció de LEVANTE-EMV ens va comunicar que, per motius de reestructuració, aquesta tribuna havia de finalitzar al mateix temps que ho fa l'any 2007. Hui es publica, per tant, l’últim dels articles que, amb la marca TERRA CRÍTICA, han trobat acollida setmanal en aquesta pàgina.

Des que el juny del 2001 es va encetar la secció, cada diumenge hem intentat aportar el coneixement i el compromís plural i obert a través de la paraula escrita d'un grapat de professionals envers el territori, la cultura i la gent del país. Al nostre parer, en tan dilatat període, la 'terra crítica' on vivim no ha esdevingut 'terra excelsa'. Hi ha encara moltes coses a qüestionar, debatre i suggerir, malgrat que la despreocupació, la indiferència i, fins i tot, la satisfacció d’una part significativa de la ciutadania valenciana done a entendre que ens trobem en aquella 'terra mítica' que va inspirar la nostra capçalera.

En tot cas és el moment dels agraïments i de les disculpes. Al diari que, en facilitar-nos una finestra absolutament independent, no sols ha donat espai a veus individuals sinó que ha permés la seua conjunció en forma de col·lectiu, assolint certa identitat, una modesta referència per a persones inquietes. I lògicament, a aquestes últimes, que periòdicament o de manera ocasional han acudit a la nostra cita, fent l'esforç d'endinsar-se en dèries que, massa recloses en fòrums especialitzats, no sempre hem sabut apropar amb un llenguatge planer.

Els acomiadaments també solen ser ocasió de fer balanços. Però nosaltres no en farem. La partida no s'ha acabat i hem de continuar entestats a guanyar-la. No resumirem, doncs, els arguments que ens han mogut a escriure, diumenge a diumenge, sobre temes tan diversos. Tenen a la seua disposició la nostra web (www.terracritica.org) on poden consultar tots i cadascun dels vora 300 articles que hem produït.

Ara bé, abans que aquesta finestra es tanque, volem fer palesa, una vegada més, la manca de crítica i autocrítica que, des dels sectors polítics fins els econòmics i institucionals, s'ha instal·lat arreu del País Valencià. El resultat és una societat autocomplaent que necessita mecanismes d'alerta sobre els riscos que corre, i ara i ací en són uns quants i ben grossos. La malversació del territori i del medi ambient no n'és l’únic que ens ha ocupat. La pèrdua del sentit d'allò públic i la banalització de la cultura, entre altres qüestions, estan en la base de tot el que ens hauria de preocupar.

Si persistim, aplegarà el moment en què la defensa de valors com ara el nostre patrimoni natural o la cohesió social impregne també a aquells influents sectors benestants i cultes que, al marge dels col·lectius cívics ben coneguts i actius, hui són remisos a comprometre's i viuen instal·lats en el confort transitori del seu cercle. Tot i que siga per necessitat.

La partida continua. La nostra intenció és seguir obrint finestres.

envia correuComentaris dels lectors sobre l'article

• Hi ha 1 comentaris per a aquest article.

S'estan visualitzant tots els comentaris.

ComentariComentari de Un lector, des de València #1
Em sembla una llàstima que el col·lectiu deixara de publicar. Tan de bo el tornem a vore en el futur en algun mitjà de comunicació.
Enviat el 18-4-2010 a les 5.57 h
ComentaComenta aquest article
Nom
Adreça electrònica
Mostra l'adreça
Des de
captcha
Codi de confirmació    [genera'n un de diferent]
Aquest codi és per a impedir la introducció automàtica de publicitat. Introduïu-lo tal i com el veieu a la imatge.
Comentari
       
Webmaster: Pere Pasqual Pérez