Qui som Accés als nostres articles Materials i documents Fòrums de debat Contacta amb el col·lectiu Enllaços que recomanem Índex del web Convocatòries, mogudes, manis, activitats...
[cap convocatòria]
Imatge bus
Els nostres articles en publicats en premsa
Publicat el 25 - 11 - 2012 a Levante - EMV
Descarrega l'article

L'Albufera i l'autopista

Carles Dolç

Arquitecte-Urbanista

En 1986 l'Albufera va ser declarada Parc Natural. Des d'aleshores, des d'instàncies autonòmiques i municipals s'ha fet molt per recuperar eixe territori i salvaguardar-lo. Queda, però, treball pendent i, per altra banda, l'administració ha escrit episodis contradictoris. Si l'Oficina Tècnica del Parc i el Servici Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València tenen una trajectòria rigorosa, la Generalitat va redactar en 2004 un Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) que hagué de ser impugnat i, recentment, una resolució del TSJ obliga a revisar-lo.

En la recuperació de l'Albufera i El Saler, la societat civil és decisiva. Ho va ser amb aquella iniciativa de “El Saler per al poble” i ho ha sigut en la impugnació del PRUG, que haurà de donar pas a un de nou corregit i millorat. S'ha de destacar, per una banda, a les associacions de veïns, impulsores de la campanya que va impedir la urbanització d'El Saler i que al llarg dels anys han exigit continuïtat a les actuacions de l'administració i impulsat l'ús ciutadà del Parc. I, per una altra banda, hi ha Acció Ecologista-Agró exigint rigor en les pràctiques i les decisions administratives, que és qui va presentar les al·legacions judicials que han propiciat la sentència que desmunta les deficiències del PRUG. El treball de la Federació d'Associacions de Veïns de València i dels ecologistes és i serà decisiu per enfrontar les pressions urbanitzadores que el Parc Natural pateix.

Amb la pròxima revisió del PRUG és el moment de donar nous passos en el procés de recuperar en plenitud el Parc Natural en vista dels problemes encara pendents. En realitat no són qüestions sols legislatives, sinó sobretot de prendre iniciatives pràctiques. Em referiré a algunes de to urbanístic que tenen una directa relació amb recuperar la biodiversitat del Parc.

La pervivència del camp de golf -lligat al Parador Nacional- és incoherent amb les característiques del medi natural en què s'inscriu. El camp de golf és un monocultiu vegetal d'una simplicitat extrema, en contradicció amb la riquesa, varietat i complexitat dels ecosistemes del Parc Natural, uns ecosistemes que s'eliminaren en eixa zona per a implantar-lo. A més, es tracta d'una zona de gran superfície d'ús particular en un parc públic. Que els terrenys del camp de golf s'han de recuperar per al Parc és una reclamació veïnal des de fa anys.

Un altre cas és el del Poliesportiu Municipal que, ubicat al nord del Parc, ocupa, en el seu costat de llevant, l'antiga franja dunar. El PRUG fixa amb claredat que deu retirar-se d'eixa franja. En estricta coherència, l'Ajuntament de València hauria de procedir a eixa retirada i traçar de nou els límits del poliesportiu permetent recuperar les dunes, com s'ha fet més al sud, en la zona dunar destruïda per la urbanització dels setanta, una recuperació exemplar.

Em referiré, per últim, a la qüestió de l'autopista d'accés al Parc pel nord, des de València. Una via d'eixes característiques dirigint-se al cor d'un parc natural és una anomalia que ni tan sols compleix la seua pretesa funció, perquè s'interromp de manera brusca. El viari del parc ha de ser de trànsit lent i d'ús restringit als accessos imprescindibles, en particular els residencials, ateses les condicions del medi i de la fauna que hi viu. La zona de la devesa del Saler és travessada per una simple carretera de doble sentit i l'accés des de València hauria de ser igual, de manera que està de sobra un dels dos braços de doble carril de l'autopista des de que creua la V-30 (finalitzades les variants de Sollana i Sueca s'han acabat les excuses de no desviar pel sud-oest el gros del trànsit al Perellonet). Si de moment no es vol desmuntar eixe braç, seria ben senzill utilitzar-lo per a passeig de bicicletes i plataforma reservada al transport públic. Tindria alguns avantatges immediats: els conductors de vehicles de motor entrarien per una via de trànsit calmat des del primer moment, com ha de ser qualsevol trajecte que s'endinse pel Parc Natural; es potenciaria la bici, un mitjà ben adequat a les característiques del Parc; i, en tercer lloc, assenyalaré que seria més fàcil pensar en la recuperació del port del Saler, condemnat per l'actual autopista. Fer eixe canvi d'ús d'un dels dos braços de l'autopista seria un obra molt econòmica.

envia correuComentaris dels lectors sobre l'article

Els lectors encara no han opinat sobre aquest article.

ComentaComenta aquest article
Nom
Adreça electrònica
Mostra l'adreça
Des de
captcha
Codi de confirmació    [genera'n un de diferent]
Aquest codi és per a impedir la introducció automàtica de publicitat. Introduïu-lo tal i com el veieu a la imatge.
Comentari
       
Webmaster: Pere Pasqual Pérez